Tietoja sääasemasta
vantaaweather.fi on harrastuspohjalta ylläpidetty sääasema Vantaalla. Laitteisto on rakentunut vähitellen vuodesta 1995 ja järjestelmä on kokonaan uusittu vuosina 2022-2023 jolloin asema myös siirtyi uuteen sijaintiinsa Hämevaarassa. Vanhoja mittaustuloksia on mahdollista toistaiseksi tutkia vanhoilla sivuilla mutta niitä ei tulla siirtämään uuteen järjestelmään, toisaalta tietokantojen yhteensopimattomuuden takia ja erityisesti koska eri sijaintien mittaukset eivät olisi kuitenkaan vertailukelpoisia.

Kaikki sivuilla näkyvä mittausdata on tuotettu paikallisesti aseman omalla laitteistolla, tarkempi laitteistoesittely on tulossa tälle sivulle myöhemmin. Etusivun sääennustetiedot sekä sadetutkakuvat ovat Ilmatieteen laitoksen ja satelliittikuvat EUMETSATin avointa dataa, salamatutkakuvat saadaan Blitzortung.org -verkostolta johon vantaaweather.fi kuuluu omalla vastaanottimellaan.

Historiaa

Ensimmäiset kokeilut tehtiin vuoden 1995 loppupuolella. Tällöin suunnitelmissa oli rakentaa yksinkertainen sääasema analogisella näytöllä. Ensimmäiset anturit saatiin Vaisala Oyj:ltä lahjoituksina vuoden 1996 aikana. Vuoden 1998 loppupuolella laitteesta päätettiin tehdä tietokonepohjainen ja tämän jälkeen kehitystä on jatkettu jo seitsemän erilaisen laitteistoversion verran.

Laitteiston tekninen toteutus

Nykyisellään laitteisto koostuu ammattitason antureista joista suurin osa on hankittu käytettynä. Tarkempi laitteistoesittely on tulossa tälle sivulle myöhemmin. Laitteiston "sydän" on Raspberry Pi -pienoistietokone joka kerää tietoa antureilta ja välittää sen palvelimelle. vantaaweather.fi on virtuaalipalvelin DC Events Oy:n www-palvelimella.

Sivustoon tehdyt päivitykset ja korjaukset

    Heinäkuu 2023
Tekijänoikeudet

Sivuston toteutus sekä sisältö ellei toisin mainita © Matti Kärnä ja DC Events Oy 1998-2024.
Salamatiedot © Blitzortung.org ja osallistujat
Kartat © OpenStreetMap ja osallistujat
Sadetutkakuvat sekä etusivun ennuste ovat Ilmatieteen laitoksen avointa dataa.

Tietojen kopiointi ja kaikenlainen automaattinen hakeminen on ehdottomasti kielletty ja mikäli kyseistä toimintaa havaitaan estetään pääsy sivustolle ko. IP-osoitteesta pysyvästi!

Yhteystiedot

Sivustoa ylläpitää Matti Kärnä. Yhteydenotot osoitteeseen info@vantaaweather.fi.

Huomautus mittaustarkkuudesta

vantaaweather.fi on täysin harrastuspohjalta ylläpidetty palvelu ja osa sen komponenteista ei täytä ammattikäytön vaatimuksia eikä antureita ole virallisesti kalibroitu. Vaikka tietojen tarkkuus on pyritty varmistamaan kaikin mahdollisin keinoin, sääaseman ylläpito ei voi ottaa minkäänlaista vastuuta tietojen oikeellisuudesta tai saatavuudesta. Tietojen käyttäminen ihmisten tai omaisuuden turvaamiseen tai vastaavaan käyttöön on ehdottomasti kielletty.

Kaikki tietojen käyttö tapahtuu siis käyttäjän omalla vastuulla!